Yolanda be cool!

Omiljena glumica, muzičar ili pevačica? Oklevaću.
Nekako imam drage, ali retko baš top favorite. Ali ako sada počnemo priču o urednicama modnih magazina, pričaćemo do sutra... Znam.
(Malo) sam luckasta.
Ako muškarci mogu sa onolikim žarom da gledaju 44 polutke na terenu + šarenu loptu, mogu i ja da čitam sitna slova i pratim uspone, padove, promene i transfere u svetu izdavaštva.
Glavna&odgovorna urednica je ona koja svojim senzibilitetom boji čitav časopis, daje mu ritam i čini da tim radi još više i još bolje.


Ukoliko ste dugogodišnji čitalac štampe lako ćete primetiti te malene nijanse koje odvajaju dobre od loših. Počevši od uvodne reči, pa sve do poslednje strane kod magazina koji ima dobrog urednika osetićete jasnu viziju, koncept i pravac. Isti možete voleti, ili ne. Ali, morate ga poštovati!
Glavne &odgovorne menjale su tok svetske mode i zdušno pomagale žene u njihovoj borbi za prava tokom XX veka. One su te koje su upirale prst javnosti u različite, nedovoljno istražene društvene fenomene. One su te koje su ponekad svojom intervencijom, poput efekta leptira, pokrenule promene.
Jer je za inovativnost odvek trebalo hrabrosti.
Diana Vreeland i Hélène Lazareff sjajni su primeri žena koje su suvereno vladale svojim editorijal timom, ali i društvenim okolnostima i trendovima u začetku. Njih dve su, svaka na svom kontinentu, pošteno gurnule točak modne istorije.
O savremenim ikonama sa glossy papira, pisala sam pre par godina. A ove nedelje dodala sam novo ime na moj spisak favorita, u pitanju je urednica španskog izdanja magazina Vogue, Yolanda Sacristán.
Yolanda je nepravedno zapostavljena zbog mnogo poznatijih koleginica iz Vogue familije, a upravo ona i njen tim drže rekord kada je veličina u pitanju, Vogue Espana je u martu 2006. godine težio je skoro 3 kilograma i brojao je ravno 1.006 stranica (najveće izdanje USA Voguea iz septembra 2012. godine imalo je 916 stranica).
I ne samo da njen magazin često dobija pohvale, već i sama Yolanda deluje kao osoba sa istančanim stilom. Radi se o ženi neklasične lepote, koja uspeva da izgleda kao milion dolara uz odevanje koje naginje ka klasici. Mudro upotrebljava ključne komade uz njih dodajući aksesoare koji vode kombinaciju. Bela košulja, suknja do kolena, mokasine, stileto salonke... Teget, belo, crno, krem. A kao okosnicu svog garderobera ističe Dior Homme modele ravnih krojeva.
Sacristán uspeva da sa malo kaže zaista puno.
Pride njen stil je vrlo praktičan i razuman, za razliku od Anne Dello Russo, njene kombinacije mogu da zamislim i u svojoj svakodnevnici.
Studirala je novinarstvo, a na pitanje kako je došla do sadašnje pozicije skromno odgovara: "uz mnogo rada i malo sreće". Odnosno, u prevodu: 12 godina provedenih u magazinu Raggaza, gde je prešla put od novinara do direktora izdanja. I ne samo da je posle toga podigla tiraž španskog Voguea na 120.000 primeraka mesečno, već je i majka troje dece.
Go Yolanda!

29 comments:

  1. E tako i ja o pevacicama :) Super post!:)

    ReplyDelete
  2. super tekst, i bas volim kad nam predstavis nekog novog tj tebi zanimljivog. i posebno mi se svidja sto si lepo objasnila da ne treba objasnjavati zensku ljubav prema modi i modnim casopisima, isto kao sto ni muskarci ne objasnjavaju(po meni misterioznu i nikad razumljivu) ljubav prema futbalu :)))
    a ova dama je svakako zasluzila paznju - i poslovna,uspesna zena i majka! divno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, ali imala sam ja tu neku kratku fazu pomnog pracenja italijanske lige lol
      ali shhh ;)))

      Delete
  3. Go Yolanda! :D
    Tipičan primer uspešne žene!
    Odličan post!

    ReplyDelete
  4. Španski Vogue mi je redovno na reading listi! Yolanda je mnogo kul.

    ReplyDelete
  5. Španski Vogue mi je redovno na reading listi, Yolanda je mnogo kul.

    ReplyDelete
  6. pa zato volim tvoj blog! jedino domace mesto gde mogu o ovakvim stvarima da procitam :)

    ReplyDelete
  7. Ona je zaista pravi role model!
    Fenomenalna

    ReplyDelete
  8. Sjajno! Sjajan tekst! Nekako cu se uhvatiti za ono sa pocetka...u svakoj profesiji, sta god neko radio, koliko god se trudio da nesto stvori, mrdne neke granice koje su nekada mozda i jedva primetne,ali uvek teske na hiljade tona...obavezno je postovati ga! Sve ostalo je relativno.
    Yolandi svakako veliki naklon! I tebi za post! ;)

    ReplyDelete
  9. Svaka cast za tekst ( kao i uvek)
    ali su me 44 polutke presmejale :))

    ReplyDelete
  10. Jelena, obozavam tvoj blog. Vec duze vreme ga pratim, tacnije to je moj prvenac, a ostala sam mu verna jer je jedinstven, mastovit i ima dosta pametnih stvari da se procita. Jedino sto neki put redje pises, ali opet bitniji je kvalitet nego kvantitet. Sve pohvale!

    Julija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno :)
      I meni nedostaje intenzivno bavljenje blogom, ali moram i da zaradjujem :)
      tako da je sad ovaj koncpet da protrcim tu i tamo :)
      Hvala sto pratis

      Delete
  11. Que viva Yolanda! Zaista je nepravedno zapostavljena... Jeco, sjajan tekst! Razbijas!

    Tatjana Bg

    ReplyDelete
  12. Uf, prava žena zmaj.:D I stvarno ima divan stil.
    http://sabaaphotography.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, po stilu sam je i zapazila, pa krenula da kopam dublje :)

      Delete
  13. Uh, sto volim kada nam ovakve dragulje otkrivas!

    ReplyDelete

Back to Top