Printastic!

Digitalni printovi su se pre nekoliko sezona stidljivo ušunjali na modnu scenu, najpre kao detalj i to najčešće u varijaciji oblika i prizora iz prirode. Na samom početku digitalne intervencije trpeli su buketi, cveće je dobijalo nove boje i forme, a onda su zaigrani kreatori prešli na voće i povrće.
A zatim...
Zatim nam se dogodila hrabra Mary Katrantzou, grčka dizajnerka odvažno je svoje kreacije od glave do pete obojila motivima koje je sama osmišljavala. Pravi modni boom. Nije prošlo mnogo, a ostatak ekipe uhvatio je pelcer.


Print je došao u centar pažnje, u sezoni jesen/zima 2012/13. korišćen je kao total look, od glave do pete, u kombinaciji najneverovatnijih nijansi i oblika. Dok gledamo kreacije za proleće/leto 2013. godine nekako nam se nameće zaključak da je print sad skroz podivljao!
Dizajneri se utrkuju ko će na neobičniji način da iskoristi prednosti digitalne štampe. Tako je engleska kreatorka Holly Fulton svoju prolećnu kolekciju zasnovala na pin-up looku, ali onako doslovno (po uzoru na Miu Miu kolekciju iz 2010. godine). Ne samo da je na pisti prikazala uske suknje, 3/4 pantalone, topove... Već su svi ti odevni predmeti na sebi imali motiv golih devojaka. Izdaleka to su šare koje se hipnotički ponavljaju, izbliza... Hop! 
A onda još jedan biser od printa. Znate već za brend J.Crew jedan od omiljenih mi sa američkog kontineta. I na proleće nastavljaju sa svojim prepoznatljivim fazonom, ženstveno, šik, promišljeno i zabavno. Zapravo, ovog puta prezabavno! Jer kako drugačije opisati skraćene pantalonice sa faltom na sredini, ukrašene... Tvorovima! Tvorovima?!
Da, upravo. Mali crni, sa belom štraftom i pufnastim repom.
Sigurna sam da među nama ima onih koji su obožavali Pepe Le Tvora, te izvolite.
I ne bi onda bilo fer ne pomenuti novu kolekciju Mary Katrantzou, da započela je trend, ali ne, ne gubi korak. Ovoga puta svoj rakošni talenat transformisanja svakodnevnih predmeta u bale materijala, pa zatim pretvaranja njih u bajkovite kreacije, upotrebila je da novi život udahne markicama. Poštanskim markicama, ali i novčanicama. K-ching!
Mary, još jedan modni bingo!

11 comments:

  1. Meni je proint super ali ne od glave do pete.

    ReplyDelete
  2. Jeeeeeee! Nosimo pidzame i sledece sezone! Jupiii :D

    ReplyDelete
  3. Ja volim ove printove,ne znam zasto ali drago mi je sto jos nece "nestati"....

    http://mypersonalclosetbysamra.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Jelena,

    Secam se da si davno pisala o nekoj firmi ili sajtu gde se moze odstampati svaka nasa zamisao na tkaninu. Ako se secas, bila bih ti zahvalna za link ka tom postu. Da li mozda znas nekoga ko je vec porucivao?

    Pozdrav!
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo ga :)

      http://www.konevolicipele.com/2012/01/spoonflower.html

      Sto se porucivanja tice, nisam bas od pomoci :/ ja sam naravno bila previse lenja da se upustim u sve to...

      Nadam se da sam pomogla :)

      Delete
  5. Svaki put kada vidim nešto iz kolekcije J.Crew poželim plesati! Njihove kolekcije uvijek obaraju s nogu! Divan post ljubi!
    Zbog ovih markica dobila sam želju isprintati neku os poštanskih maraka koje sam skupljala davno ko dijete! <3 <3

    ReplyDelete
  6. jaoj, pa ne mogu da se odlucim sta mi je bolje od cega! Mislim da gole zeMske i tvor odnose pobedu! :)

    ReplyDelete
  7. j.crew i msgm , koje si izostavila, khm, su moji favoriti :)

    ReplyDelete

Back to Top