Blue!

 Harper’s Bazaar Turkey, mart 2012.
Ovde smo često pretresali trendove, bavili se modnim prognozama i izvlačili aktuelnosti. Takođe smo često prevrtali stranice magazina, u njima tražili informacije i uživali u sjajnim modnim fotografijama.
Danas ćemo ove dve teme spojiti u jednu. Okosnica priče biće nam trendovi u dizajnu magazina. Kako je ovo široka i kompleksna tema, danas ćemo samo zagrebati po površini i pozabaviti se glavom svakog časopisa - naslovnom!


Kada pričamo generalno o naslovnim stranama modnih magazina postoje određene zakonitosti.
Zicer naslovnice jesu one sa poznatim ličnostima, naravno neke prodaju bolje nego ostali, u zvezdanu ekipu spadaju Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker, Angelina Jolie, Mila Kunis, Heidi Klum i Lady Gaga . Dok su istraživanja pokazala da su časopisi koji su na naslovnoj strani imali Justina Biebera, Taylor Swift i Fergie bili najgore prodavani brojevi u 2011. godini.
Upadljivo istaknuti brojevi na naslovnoj strani uvek prolaze dobro, a među najprodavanijim naslovnicama jesu one sa uredno i ravno poređanim naslovima.
Naravno i naslovi moraju pratiti temu, dokazano je da bolje prodaju kratki i efektni. Upravo oni kojo obećavaju brzo, kratko, šokantno, bolje, veće...
A kad smo kod tog veće, većina istraživanja pokazala je da se bolje prodaju magazini čije lice krasi neobuzdana, lepršava kosa.
Neke stvari su vrlo jasne i jednostavne u magazinskom svetu, a neke i ne toliko.
Boja naslovne strane je definitivno jedna od najvažnijih stvari, a istraživanja često donose oprečne podatke. Uobičajna praksa je da logo bude 30% svetliji ili tamniji od pozadine. A dokazano je da čitaoci bolje reaguju na naslovne čiji je logo u upadljivoj boji ili u metalik verziji.
Ipak, uz sav trud, još uvek nije otkrivena čarobna formula boja na koju bi čitalačka publika lako pala. Zato art direktori vredno rade i eksperimentišu. Ali ne bez pravca i smisla.
U obzir uzimaju veliki broj faktora pri svom radu, pre svega aktuelna dešavanja i fenomene. Tako smo svedoci da mnogi magazini na kioscima iz meseca u mesec - liče!
Ovoga proleća nežna plava boja ne nosi se samo na odeći i modnim detaljima, već su svi časopisi pohitali da se tako oboje!
Uverite se...
W Korea, mart 2012.
Harper’s Bazaar Turkey, mart 2012. 
Vogue Girl Korea, april 2012.
Elle UK, mart 2012
 Jalouse, april 2012.
W Magazine, maj 2012.
 Interview Russia, maj 2012.

25 comments:

  1. Ove mintaste su me sve kupile. Meni je ta BOJA izgleda jedini preduslov! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ti si osetila trend dok jos ni iza coska nije bio :)))

      Delete
  2. Kakvo (plavo) moreeee dobrih naslovnica. Zna se kuda moja masta ide. Juznije!

    ReplyDelete
  3. Baš je zanimljiv tekst :)
    Ali...ja plavu ne volim, mene nisu kupile, ali ono što jeste jesu naočare sa prve slike i ova ginger devojka :)

    ReplyDelete
  4. Ja sam za plavu, bukvalno me privlaci da kupim casopis :D

    ReplyDelete
  5. Pa i ja bih se uhvatila za casopis sa plavom naslovnicom. Asocira na more... Kriziram! :))

    ReplyDelete
  6. ne mogu da verujem koliko copy paste momenata, a jos me vise zapanjuje koliko ove zvezde nimalo ne lice na sebe na ovim naslovicama...a ovo sto izracunavaju ko na naslovnoj im donosi profit me nimalo ne cudi...:)

    ReplyDelete
  7. Najlepsa mi je poslednja naslovnica sa Vanesom :-)Ali ja radije prvo virim u modne editorijale nego sto obracam paznju na naslovnu osim ako me privuce neki tekstic na njoj :-) Danas je sve profti tako da ne cudi da su se dali u pomno istrazivanje svih detalja .

    ReplyDelete
  8. Ako zbog tebe ne umrem necu ni zbog koga :-D

    ReplyDelete
  9. Nekako su mi neupečatljive.Sve liče jedna na drugu:)
    Više volim neke sa dobrim kontrastima:)

    ReplyDelete
  10. Odličan txt, posebno koristan za nas koji se bavimo štampom. Hvala lepo :)

    ReplyDelete
  11. Ouuu em dzi kakve cipe i noge ima ALEXA!! W KOREA mi je show zbog kose!!! :)

    ReplyDelete
  12. Mene uglavnom privlace umetnicke fotografije na naslovnoj, volim kada poznati sto manje lice na sebe na istim... Plava boja pozadine nije losa, ali vise volim bele tako da fotografije dodju do izrazaja...

    ReplyDelete
  13. Pored bijele mi je omiljena!Pa svaka izgleda savrseno!
    xx
    B.

    ReplyDelete
  14. Ovo je jedan od najboljih postova! Uzivala sam!

    ReplyDelete
  15. ja padam na drečavo roza slova na beloj pozadini i puno lepršave kose na devojci obučenoj u prešarenu, pomalo ili malo više otkačenu garderobu.. :)

    ReplyDelete
  16. uh, uz ovaj korejski W ide najbolje!

    ReplyDelete
  17. predivna boja i lijep post :)

    ReplyDelete
  18. Interesantno je kako se aktuelna boja u odeći i modnim detaljima prepliće i kroz dizajn časopisa! Plava boja je divna i rado bi kupila elle Uk i interview Russia! :) Vidi se da imaš iskustva sa časopisima i radujem se daljim tvojim postovima o trendovima u dizajnu magazina! :)

    ReplyDelete
  19. bas nekako prijaju te plave naslovnice za oci :) eno me vec zamisljam kako brckam nogice na moru ;)

    ReplyDelete

Back to Top