LONDON!

Verujem da ovih dana uživate u londonskim modnim bravurama. Live prenosi sa samo jednim satom razlike?
Svakako jednostavnije za praćenje od nedelje mode u Njujorku, zbog koje smo menjali noć za dan.
A sigurno ste čuli ste da je u avgustu 2011. godine upravo London smenio Njujork i postao "modna prestonica sveta"?
Iako je grupa The Global Language Monitor koja je obavila istraživanje i proglasila London novim (starim?) modnim IT gradom navelela da je to zbog učestalog spominjanje princeze Kate i genijalnog Mcqueena, mogu lako nabrojati bar još nekoliko dobrih razloga za ovu promenu...
Mary Katrantzou S/S 2012.
Od nedelje mode koju urednici ne uzimaju toliko ozbiljno, preko pretnji Milana da će preklopiti datume i tako uzorkovati modni smak sveta, London je napokon stigao do zasluženog priznanja.
Pre svega zbog mladih dizajnera koji su uzdigili londonsku scenu. Koju publika sada časti epitetima: energična, ironična, profesionalna, inovativna, poželjna, komercijalna, ali isto toliko i umetnički nastrojena!
Sve one koji su pomno pratili situaciju, ovakav razvoj nije preterano iznenadio.
Erdem S/S 2012.
Britanska prestonica je već  godinama poznata po odličnim modnim školama, u čemu prednjači čuveni St. Martins, čiji je diplomac i naša Roksanda Ilinčić.
Posle sjajnog modnog obrazovanja diplomirane kreatore preuzima odlično organizovano udruženje britanskih modnih dizajnera BFC (British Fashion Council) koje im pruža odgovarajuće kontakte i pomoć, povezujući ih sa velikim maloprodajnim lancima širom sveta.
Ukratko, London ponosno stoji iza svojih talenata, pomažući im da iz obećavajućih kreacija izvuku maksimum i postave svoj modni biznis na zdrave noge.


Oni hrabro kreiraju nove trendove, a poseban užitak bio je gledati njihove kolekcije za proleće/leto 2012. godine, gde je većina kreatora poentirala upadljivim grafičkim printovima, koji su potom preplavili planetu.
Erdem S/S 2012.
Sada svi sa oduševljenjem spominju Mary Katrantzou, Erdema, Christopher Kanea, Meadham Kirchhoff...
Ono što ove kreatore razlikuje od ostalih jeste da oni ne zapravo žele da se pripoje nekoj velikoj multinacionalnoj kompaniji koja bi im obezbedila blistavu budućnost, već se trude da u što većoj meri zadrže svoju nezavisnost.
Roksanda Ilinčić S/S 2012.
U prevodu London je zabavan i najmanje od svih nedelja mode opterećen mišljenjem klijenata i bajera. London je još uvek malo tržište za njih, ali upravo je zbog toga beskrajno šarmantan i zanimljiv.
Ima karakter i prikosi dosadnim pravilma!
Te, nemojte propustiti svakodnevne prenose iz Londona. Sezona Jesen/Zima 2012. obećava još zanimljivije modele. A imaju još jedan razlog za ponos, posle ravno 16 godina engleska kreatorka Stella McCartney se vratila u London i tu prikazala svoju najnoviju kolekciju...
Peter Pilotto S/S 2012.
In your face, Milan!

34 comments:

  1. London calling :-) volim London i volim tvoje tekstove :)

    ReplyDelete
  2. Za mene je oduvek bio prvi i . I zbog scene (pre svega najinspirativnijih maldih talenata) i zbog onoga van scene :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. priznajem da sam ja milano/NY devojka, ali poslednjih nekoliko sezona hipnotisano buljim u london :)

      Delete
  3. Idem da kacim sesti ovaj genijalni link, ona je sad u Londonu i upisuje se na fax, i to modni, naravno, boli je uvo...Valjda cu se i ja uskoro naci u tom Londonu (i na nekoj reviji, u prvom redu, vodis me?):):):):*

    ReplyDelete
  4. U Londonu se prikazuje sve ono sto nikad ne bih nosila ali je jako zabavno i zato pratim :))

    ReplyDelete
  5. Mislim da su fashion week-ovi zapravo neusporedivi, ali London je definitivno vrh kreativnosti!

    xoxo
    Antonia

    ReplyDelete
  6. Odlican tekst! Slabo pratim svjetske tjedne mode, orjentirana sam na domace, ali mi se jako sviđa procitati ovako profesionalan tekst! :)

    ReplyDelete
  7. nisam neki london fan bas..ali navijam za mary,roksandu i naravno stellu:)

    ReplyDelete
  8. Ciklama i beige - jako dobra kombinacija, a nedavno sam kao 'sijalica-iznad-glave-momenat' dozivila spoj 'senf zute' i ciklama...Nikada to nisam nosila zajedno, od sada hocu! London je inspirativan i zanimljiv, ovdje vidim puno sarenila koje ce da nas zatrpa na proljece i ljeto. Nemam nista protiv!

    ReplyDelete
  9. definitivno najzabavniji i najavangardniji fashion week od 4 velicanstvena!

    ReplyDelete
  10. I meni se čini da je interesantniji;)Mada i NY ima svoju draž:)
    Odličan tekst:D

    ReplyDelete
  11. Bravo za London! Wooohooo... I ja mlade dizajnere! To faceee! :)))

    ReplyDelete
  12. London in my heart!

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. London,uvek buntovnicki duh...moj je favorit(volim te Parizu..ali)...smara kisa,jedino....na mojoj je talasnoj duyini,ynam to

    ReplyDelete
  14. Uvek se najbolje provedem u Londonu s mojom Tami <3 Obozavam ga!

    ReplyDelete
  15. Marjan i ja vec planiramo i merkamo avio karte i smestaj u Londonu za jesen, njam :)

    ReplyDelete
  16. in your face ahahahah :) reci im!
    a printove koje su doneli su genijalni!

    ReplyDelete
  17. mary mi je toliko fantasticna!!po meni i tko se skoluje tamo u modnom smislu (odnosim se na RCA) stvarno izlazi sa necim novim i svjezim...
    kad smo vec o londonu...sjecas se kad si pisala za vogue festival?napisala si bila da je besplatan ulaz ali nazalost,ja i cimerka smo se prijavile na to jer tad u to vrijeme i planiramo mozda za london i dobile mejl i cifru od 280funti za vip dio i 75funti za 'smrtnicki' dio...a posto smo studentice malo nam je novcanik anoreksican pa cemo ocito taj festival morati prekociti..ehh nema veze!one day ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuuuh :/
      pa u prvom saopstenju bese da je 4 free
      cuj 280 funti pfff

      Delete
  18. Nisam bila. Cuvam ga za neke specijalne prilike... I mislim da cu tad, tamo umreti od lepote... Samo me malo brine kisha, ali ako na ulicama budem sretala ovakve prizore, neka... neka pada...
    Mmmm...

    ReplyDelete
  19. Baš je dobar post, volela bih da odem u London :)

    ReplyDelete
  20. To sto si napisala za Londonski Fashion Week - so true! Nema tu njujorsku "moram-biti-prvi-u-svemu" crtu, parisku aroganciju (oh, dobro - pariz je pariz) i milansku preteranu nonsalantnost.
    E, a nikad nisam bila u Londonu.. pih! :))

    ReplyDelete

Back to Top