Modni retrovizor 2011.

Hop, skip, and a jump! I još jedna nam je zamakla za ugao, godina dabome. Znate već, sada uzimamo imaginarnu kredu u ruke i podvlačimo crtu __________________________
Kao i prošle  bavimo se događajima na našoj sceni. Te i sami možete uporediti šta se to promenilo za 365 dana.

Ovoga puta počinjemo od naših ljudi koji na svetskom planu. Model koji je privukao pažnju domaće i inostrane javnosti je Milica Blagojević na koju nam je, u martu, pažnju skrenuo američki Elle, a zatim i septembarska naslovnica italijanskog Elle izdanja. Oktobar joj je doneo editorijal u nemačkom izdanju Glamour magazina i sa nestrpljenjem čekamo nova pojavljivanja.

A onda naša kreatorka koja je ove godine prosto ekspolidirala! Roksanda Ilinčić je bilo vrlo cenjeno ime u svetskim modnim krugovima, ali ne toliko poznato onima koji se previše ne udubljuju u modu.
Ove godine Roksanda je promenila i to, njene modele nosile su Michelle Obama, Anna Dello Russo, Florence Welch, Dianna Agron, Lady Gaga, Freida Pinto, Keira Knightley, Penelope Cruz, Carey Mulligan, Kate Middleton, Gwyneth Paltrow... Impresivno, zar ne?
I ne samo da se bavila poznatim damama, Roksanda je stigla da lansira i malo pristupačnije kolekcije, jednu za Debenhams i posebnu liniju svečanih haljina za Matches. Navijamo i još!
Dok su naša imena postajala sve poznatija u svetu, neka svetska imena predstavila su se kod nas. Tako se od 2011. godine u Supermarketu mogu pazariti Acne stvari, ali i Marc by Marc Jacobs kolekcija. Takođe, u concept store Pierre Premier stigla je aktuelna kolekcija francuske modne kuće Carven. Te napokon i domaće fashionistice mogu nositi sveže top trendove i marke koje nisu poznate većini. A kad spominjemo mass brendove, u centar Beograda smestio se i američki Gap.
Na domaćoj sceni imali smo dva lepa jubileja, a oba vezana za modnu agenciju Click. Naime, Click je proslavio ravno 20 godina postojanja i mnogi koji su tu od početka bili su zatečeni brojkom, pa zar je već toliko prošlo?! Jeste, a oni hrabro nastavljaju dalje, jesenas su nam priredili i jubilarnu nedelju mode, 30. Amstel Fashion Week doneo nam je mnogo zabave i nedelju dana modnih poslatica.
A kad smo već kod toga, ove godine otkrili smo neka nova imena koja ćemo voleti. Pojavila se mlada garnitura talentovanih kreatora koji su malo razmrdali srpsku modnu scenu. U 2011. godini pričalo se o Ines Janković, Jovani Marković, Sandi Simoni, Ivanu Mandžukiću, Marti Miljanić, Marku Marosiuku... Svako od njih doneo je dašak svežine i sad ih ne ispuštamo sa oka.
Jovana Marković
Ines Janković
Ivanman
Absolut votka nam je krajem leta priredila prezabavnu akciju! Apsolutni stil patrola bila je zadužena da pronađe pojednice sa zanimljivim stilom, te da ih predstavi svetu putem posebne facebook aplikacije... Reakcije su bile odlične, a veliki broj se i sam prijavio na takmičenje verujući da baš oni poseduju taj famozni apsolutni stil. Kako Beograd (Srbija) nemaju fotografe specijalizovane za hvatanje magičnih street style momenata, slike su izazvale dosta pažnje. Zahvaljujući njima znaćemo šta se to nosilo na izmaku toplih dana 2011. godine.
Iako je još pre nekoliko godina najavljeno pokretanje nekoliko zanimiljivih licencnih magazina, kao što su Harper's Bazaar i Marie Claire... Ni u 2011. godini nismo videli nijedno novo modno print izdanje. Zapravo malo toga se promenilo na magazinskoj sceni, osim smene urednika. Jelena Jovanović preuzela je magazin Cosmopolitan od Nataše Davidov, a Maja Pakić je došla na čelo Sensa magazina umesto Žane Poliakov. Osim toga, stvari su ostale na istom. Ali gledajmo to sa vedrije strane, bar se nijedan nije ugasio ;)
I stigosmo do modnog blogeraja, ono što sam u 2010. pomenula kao novi trend, sada je već preraslo u fenomen. Na jednom forumu tema posvećena modnim blogovima ima 519.303 pregleda (and counting...) i 553 stranice ispisanih komentara. Poseta na srpskim modnim blogovima na mesečnom nivou seže i do 40.000 i jasan je pokazatelj da su pelcer blogeraja pošteno primio. Novi niču svakodnevno, a sve je veći broj kritičara i dežurnih pljuvača. A to je valjda dobar znak?
U globalu ova domaća modna godina čini se dosta mirna, sa ponekim iskakanjem iz koloseka. Nadamo se novim brendovima u sledećoj godini, zanimljivim modnim saradnjama, buđenju srpske modne industrije... I ovde dopisati po želji.
U svakom slučaju, nadamo se :) 

38 comments:

  1. Poslednja fotka mi je najlepsa, zato sto ste sve tu :)

    ReplyDelete
  2. Bila je ovo dobra godina... Sledeca neka bude jos bolja... :)

    ReplyDelete
  3. Nadamo se :) Divan, divan pregled. Mada nekako kraci nego prosle godine. Ili mi se cini? :) Veliki ljubac :*

    ReplyDelete
  4. Tuuuu siii!:)))
    Sta reci sem sjajna rekapitulacija jedne, meni barem, ''rolerkosterske'' godine :)
    Aplauz za sve pomenute, ali standing ovations idu devojkama iz poslednjeg pasusa ;)

    ReplyDelete
  5. Tu sam B. tu :) dodjem, svratim, obidjem :)
    @Venoma thnx, da bas je kraci, nekako mi se cini da nije bilo dovoljno "jakih" dogadjaja u 2011. jedva se i ovih setila :)
    a moja godina nikada nije bila ludja i neobicnija, zato valja imati jedan sasvim svoj univerzum :)
    @Marina M neka bude! :)
    @Njuskalo hvala :*

    ReplyDelete
  6. awww, tu je i novembarski elle, osecam se kao da si me spomenula. :***

    ReplyDelete
  7. Izgleda da ove godine blogeraj vodi ;) odlicna retrospektiva! od A do Š, sve je tako bilo! :)

    ReplyDelete
  8. E, zaključila si ga žestoko! Poslednja slika najbolja! Bravo!

    ReplyDelete
  9. sjajna rekapitulacija, i URA za modni blogeraj! :)

    ReplyDelete
  10. tebi nista ne promakne,volim tvoje analize i komentare,bravo za roksandu njenim uspesima se radujem kao da mi je familija:)),bravo za supermarket i bravo za "ko ne voli cipele..."!!

    ReplyDelete
  11. Jao, jao, primio se pelcer, kakav si ti car!:D Obožavam ovaj post, sve na jednom mjestu savršeno napisano i opisano! I da dodam, blagosloven bio Supermarket!;)

    ReplyDelete
  12. Jaoj super post!

    www.stills.rs

    ReplyDelete
  13. Odlican post,sve si super upakovala i sve se slazem:)

    ReplyDelete
  14. Citanje ovog posta je baaas uzivancija!
    Volim vise tvoj blog nego sve casopise zajedno!!!
    Go, girl!! :))

    Olja

    ReplyDelete
  15. Nadam se da ce svetski casopisi prestati da nas ibegavaju u sirokom luku. Zaista imamo nezasiceno trziste koje treba iskoristiti. Super ti je post i bravo za blogerke :)

    ReplyDelete
  16. Mala dopuna: I da ništa od upcomming aktivnosti ne prođe bez KO NE VOLI CIPELE NE VOLI NI LJUDE! Go girl i čitamo se! ;)

    ReplyDelete
  17. Roksandine kreacije obozavam, Ivanman me je odusevio na reviji kao i Iva Sokovic..Cestitam svima i nadam se nastavku razvijanja srpske modne industrije..red bi bio!
    Definitivno dobar znak, kakve god kritike bile..bar neko obraca paznju jelte :))

    ReplyDelete
  18. odlicna retrospektiva!volim faar,volim nove mlade dizajnere i tvoj super stil!a naravno najvise nas blogere..perfect je poslednja slika!!:)):**

    ReplyDelete
  19. odlican post! ovo je svakako godina Roksande Ilinčić, skidam joj kapu!:) A bravo i za mlade dizajnere! nadam se nekim novim novinama i magazinima kod nas, sredi nam nesto, hehe!:) A i za kraj, tu smo mi blogeri, kao slag na torti, hehe!:)

    ReplyDelete
  20. sjajno!!..iskreno,ni ja sada ne mogu da se setim jos necega,hmhm.....

    ReplyDelete
  21. ako ti padne nesto na pamet, vici. dopunicemo :)
    @all hvala devojke :****

    ReplyDelete
  22. Hvala ti na ovoj divnoj rekapitulaciji! A poslednja slika? Ukoliko se ne varam vi na ELLE-ovom rodjudu?

    ReplyDelete
  23. mhm, zapravo to bese posle Elle rodjendana :)

    ReplyDelete
  24. Za casopise se potpuno slazem-bar se nisu puno gasili ove godine :D

    ReplyDelete
  25. Moj mali modni retrovizor:
    - Pocetkom godine (tek, znam - shame on me) otkrila domace modne blogove
    - U aprilu pocela sa blogovanjem (heh, citavih 8 meseci iskustva!:))
    - Samoinicijativno se prijavila za Apsolutni stil (vazno je ucestvovati!;)
    - I dalje sakupljam casopise i pomalo se bojim da ce me u skorijoj buducnosti skroz zatrpati (bilo je dobrih domacih primeraka)
    - Bolje se upoznala sa radom domacih dizajnera, koji su ove godine, po mom skromnom misljenju, bili bolji nego ikad (drugim recima, bilo je odece koja je nosiva i koju bih ja rado nosila)
    - A sto se tice Roksandice, sve mi je bilo jasno kada sam je na vogue.com spazila u 10 Best Dressed: http://www.vogue.com/fashion/10-best-dressed/best-dressed-week-of-october-24-2011/

    ReplyDelete
  26. Super post, kao i uvek oku sokolovom nista ne promice :)

    A taj forum... ja ne mogu to, te mase stranica, pametnih modnih zirija, sve mi se kosa dize na glavi... A nisam cak ni modni bloger :D
    Ali za pelcer, super sto se primio :))

    ReplyDelete
  27. Ivanman...otkrovenje! :)

    http://soupandfish.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Bravo curo! Ne umem da sumiram, ali uchicu od najboljih! OVDE.
    Dopisala bih dole na dnu jos po nesto, ali i ovo tvoje bi bilo divno da se ostvari...
    Ovakvu fotku pravimo opet, na prolece, sa naravno novim shuzama!

    odoh da te delim! :*

    ReplyDelete
  29. Primio se pelcer blogeraja :))) narodski receno i u potpunosti tacno.....

    ReplyDelete
  30. A year to remenber! :)Kao i uvek odlicno sto se i ocekivalo od tebe, hvala na retrospektivi! :)

    ReplyDelete
  31. da da dosta toga je bilo a iz tvog posta bih izdvojio Roksandu, Ines< Ivanman-a i Acne ;)

    ReplyDelete
  32. Sjajan i zanimljiv članak. Sjajne stvari koje si uvijek dijelio s nama. Hvala. Samo nastavite sastavljati ovu vrstu posta.

    ReplyDelete

Back to Top