ZG Foodspotting

Moj Zagreb odmor, zapravo je bio : spavam, šetam, pijem, jedem, jedem, jedem odmor.
Te je ovog puta fokus na restoranima.
Već ste mogli da čitate mini vodič kroz zabavna mesta u Zagrebu, a ovoga puta idemo samo na ona ukusna.
Post defnitivno izaziva glad, a spremno koristim priliku da se izvinim mojim vrućim pantalonicama, omiljenom bikiniju i suknjicama. Sorry, neću nikad više (fingers crossed).
Pa da počnemo s visoka!


I fizički - restoran Apetit se nalazi na brdu, ali i u prenesenom značenju - Apetit je proglašen za najbolji restoran u Hrvatskoj. Ono što osvaja na prvu loptu jeste enterijer i atmosfera kojom odiše. Prolećni meseci su definitivno pravo vreme za posetu, zbog lepe bašte i fantastičnog mirisa okolnog rastinja, među kojim se izdvaja wisteria (plava kiša).
Ovo je jedno od onih mesta gde se nakratko možete izmestiti iz stvarnog života i ući u romantičnu mirisnu epizodu ispunjenu brižljivo složenim ukusima, a neizostavno je zalivanje nekim od finih vina iz ponude.
Zadovljno lelujanje zagarantovano. 
Downside: restoran jeste među najboljim, ali i među najskupljim u Zagrebu, ipak odnos> ukus:usluga:cena sve to opravdava, a jednostavno ignorišite uglađene&uštogljene i zabavljajte se za svoj groš.
Jurjevska 65a
No, kad vam se ne ide u pravcu zagrebačkog gornjeg grada možete posetiti i mlađeg brata, Apetit 2. Ovaj restoran je na tragu prvog, a kako se nalazi u centru grada jelovnik više vuče ka brzim obrocima posle posla. Ipak, daleko od toga da ovde nećete uživati. Obučeno, nenametljivo osoblje učiniće sve da se opustite i isprobate njihove najbolje delicije.
Masarykova 18 (Obrtnički prolaz 7)
Sledeći na spisku jeste još jedan restoran sa dvojkom u nazivu, Karijola 2. Radi se o piceriji koja se nadovezala na priču Karijole u Kranjčevićevoj ulici. Ova picerija se takođe nalazi na popisu najboljih hrvatskih restorana. Iskreno, nisam fan pice, možda kad sam osuđena na dostavu, ali i tad samo možda.
No, Zagrepčani je naprosto obožavaju! Picerije su na svakom ćošku, paaa when in Rome, do as the Romans do...
Karijola 2 se nalazi skrivena u prolazu u koji se ulazi iz Vlaške ulice (skrivenaskrivena). Ali, baš zbog tog izvojenog položaja uživaćete u apsolutnom miru iz svežu picu iz peći na drva, sve sa bufalo mocarelom.
Vredi je pronaći.
Vlaška 63
I još nam nije dosta kalorija! Blogokoleginica Ana je bila dovoljno ljubazna da nam rezerviše šankić i otkrije mi ponudu šarmantnog restorana Lari&Penati. Na ovo mesto su mi već skrenuli pažnju, ali nikako da ga posetim. Ovoga puta bila sam rešena da grešku ispravim i oh boy zašto sam čekala do sad? Sladak minijaturni restoran nudi kratak (dnevni) jelovnik, tu su probrani specijaliteti i par poslastica. A koliko sam uspela da gvirnem i za ostale stolove, deluje kao da nijedno od njih nema manu. Savršen za popodnevna devojačka ćeretanja, rukolu, koziji sir i ledeni prošek sa nanom.
Petrinjska 42
I onda šećer za kraj. Šećer! Definitvno najbolji&najluđi doručak u Zagrebu. Kava Tava! To je zapravo maleni lokal (ili hmmm više štand?) na Britancu okružen visokim stolicama i burićima, mada u ovom slučaju enterijer (eksterijer) apsolutno nije bitan. Jer kad vam se prst u jelovniku zaustavi na Disco činkici kreće zabava. Konobar će vam isporučiti američke palačinke sa marmeladom od jagoda, svežim jagodama i čokoladnim prelivom. Posle šokiranog "Oh moj bože!" ostaje vam samo da zadovoljno mljackajte. Konobar će vam uz činkicu preporučiti i šejk od jagoda, ja se nisam usudila, ali možda je to zanimljiva kombinacija. Probajte, pa ako preživite javite :) 
Britanski trg bb
I onda mini P.S. nije restoran, ali zaista je super mesto i zaslužuje da se spomene. U Frankopanskoj ulici je tek otvoren cafe&wine bar Dream. Sjajan (sjajan!) enterijer, preljubazni konobar, Sinatra na taman i Eli's kafa. Nezaobilazno!

15 comments:

  1. Ooooo Happy day & night, instagram pretocen u reci #winwin

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) ne mogu ja da ostanem samo na slikam, oou nou :)

      Delete
  2. predobar vodič:) ja sam u Zagrebu uvijek na brzinu, nekad samo na pola dana, pa nikako da ga obiđem kako spada.
    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Otkud na odmor u Zagreb? Nisam u toku, je l imas nekoga tamo? Informativno pitam, za praznike svi biraju Prag, Bec, Rim....
    Veliki pozdrav! Maja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam, porodicu, rodbinu, prijatelje, drage poznaznike, tamo mi nikad nije dosadno :) + je bas grad za prolecno gustanje. Preporuka :)

      Delete
  4. Replies
    1. Dogovor, ovoga puta idemo kao paklena cetvorka lol :D

      Delete
  5. Kako ovi odmori napune baterije... Do sledeceg! :)

    ReplyDelete
  6. http://instagram.com/p/ZIbM_Zw8n7/Jel mozes da mi kazes gde si kupila ove pantalone?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno :) uzela sam ih u Zari, proslog proleca

      Delete
  7. Volim ovakve postove.
    Nisam nikad bila u Zagrebu. Ove godine planiram da odem i koristice mi ove informacije. :)

    ReplyDelete

Back to Top