Cold Pressok Detox

Krem, hrskave korice, voćno punjenje, čokolada, šlag. Pa sve ispočetka.
I onda ponovo (videti ovde, ovde, tu i tu).
Bez reda i discipline. Bez puno razmišljanja. Bez mozga.
Hrana iz kutije. Život na brzaka. Svi oni koji imaju zahtevan posao i ritam života  u jednom trenutku padaju u ovu neizbežnu zamku. Kupi. Izvadi. Ugrej. Pojedi.
Preliješ. Zagrizeš. Preživiš. Poručiš novu turu. Dodaš i kafu. Duplu. I dupli šlag. Zaokružiš vinom. Ubrzo shvatiš da ti se život odvija u pauzi između dva obroka. Kad jesti i šta?! Živimo u takvoj sredini da ni ne postojiš ako nisi (super) sit. Grickati. Grickati. Grickati.
U par navrata pokušala sam da se oslobodim loših navika koje su preuzimale kontrolu nad mojim životom. Ali, nekako se to nikada nije završilo uspehom.
Pa... Do sad.


Sada sam igrala pametnije, našla sam pravog partnera u toj misiji - Cold Pressok!
Radi se o posebnim hladno ceđenim sokovima od voća i povrća, a njihova specijalnost je - detox! Znate već, odredite sebi cilj od nekoliko dana tokom kojih ćete konzumirati samo prirodne sokove, bez ikakvog dodatnog unosa hrane.
Ovog puta sam bila über hrabra i izazvala sam sebe na ravno 10 dana potpune discipline.
I uspela!
Ali, hajmo iz početka.
Okej, svi jako dobro znaju koliko volim da uživam i koliko to rado činim, posebno kad je hrana u pitanju. Tako da kad sam najavila da ću deset narednih dana konzumirati samo sokove svi su me bledo gledali. A ja sam nekako bila sigurna da ću izgurati, jer ako se iko nauživao...
Zakazala sam početak za ponedeljak i dobila isporuku na kuću od 15 sokova za prva tri dana, kreće se od zelenog soka (kelj, spanać, celer, peršun, zelena salata, krastavac, jabuka, đumbir, limun), napreduje se preko žućkastih (ananas, jabuka, nana) i pri kraju dana stiže se do belog (indijski orah, vanila, cimet i agava). Dok sam punila frižider bila sam šokirana, deset dana delovalo mi je beskrajno!
Kao svaka poštena štreberka sajt sam isčitala od prvog do poslednjeg slova, svaki mail sam dva puta pogledala (u toku procesa dobijaju se optimistični mailovi sa detaljnim uputstvima, a tu je i telefonska vruća linija za sve one kojima treba dodatno bodrenje), sve nuspojave naučila sam napamet i svima sam objavila da ne odgovaram za svoje postupke.
Panici nije bilo mesta, prvog dana osetila sam samo blagu glavobolju jer je kafa izbačena sa dnevnog reda. Čitav dan panično množila i sabirala koliko sati treba da prođe između konzumacije dva soka (2,5 do 3), pri kraju radnog vremena od tog silnog razmišljanja potpuno sam ostala bez energije, dok sam kasnije kod kozmetičarke i zaspala na tretmanu (što i nije tako loše ;) ). Ranije sam se spakovala u krevet i dan 1 se napokon završio.
Prijatelji koji su već prošli Cold Press detox upozorili su me da se čuvam dana broj 2. Psihički sam se pripremila za taj dan D, ali ispostaviće se bez razloga. Od toga dana, nadalje ušla sam u sistem. Par sati rada, sokić. Nastavim sa poslom. Sokić. Šetnja.
Ja? U sistemu? Bez bezrazložnog grickanja? Raj!
Tu sam shvatila koji su moji konkretni problemi kada je hrana u pitanju. Koristim je kao neophodni sastojak bilo kakvog druženja i uživanja. Branč, ručak, večera, vino, kokteli, uvek pronađem neki izgovor.
Iako je lakše rešenje bilo da se povučem i odradim svojih 10 dana detoxa u miru svog doma, nisam htela da se predam! Nastavila sam da izlazim i da se družim, a uz jasno određenu satnicu nisam ostajala gladna i hladnokrvno sam mogla da gledam prijatelje kako meni ispred nosa jedu: biftek sa krompirićima, njoke sa brie sirom i tartufima, bruskete sa paradajzom, pitu od jabuka, pet čaša crvenog vina, i ko zna koliko flaša belog... Žvakali su, mljackali, srkali, dolivali, prelivali... Ipak, ja sam ostala nepokolebana, jer nisam bila gladna, sistem 5 sokova po pola litre jednostavno zadovolji potražnju vašeg tela. Iako je dozvoljeno da gricnete jabuku, avokado, krastavce ili bademe ukoliko upadnete u dramu sa apetitom, meni čak mi ni to nije bilo potrebno.
Da, možda sam bila ona dosadna koja u izlasku pije vodu, ali uvidela sam i koliko novca dnevno dajem na hranu i raznovrsne grickalice. Kako nije bilo potrebe da idem u prodavnicu smanjila sam nepotrebne troškove i u potpunosti izbacila nezdrave gluposti koje sam kupovala po automatizmu.
U kafićima i restoranima pila sam biljne čajeve, a uglavnom je svima bila simpatična moja odlučnost, pa su mi čak u omiljenom restoranu moj sok od cvekle sipali u vinsku čašu radi boljeg ugođaja :)
Što se konkretnih posledica/blagodeti tiče već posle nekoliko dana primetila sam da sam se rešila sve nakupljene vode, nestao je osećaj nadutosti, a više nije bilo ni onih epizoda kad nemam pojma gde sam krenula i zašto - koncetracija se podigla na visok nivo, prestala sam da se budim u toku noći i sada, 5 dana pošto sam se vratila na čvrstu hranu, odbijam da jedem onu procesovanu.
Okeeej ako bih bila skroz iskrena sad bih vam priznala da sam danas pojela čokoladnu krofnu, ali količina kajanja koja me je preplavila nije bila vredna tog kratkotrajnog (i lošeg) šećernog boosta.
Detox je sjajan način da se restartujete, ne samo da odmorite svoj organizam, već da porazmislite o svojim navikama u ishrani i da konkretno uvidite gde grešite. Shvatićete gde se kriju zamke napr da nisam bila na detoxu sigurno bih sa kolegama pojela tu picu sa punjenim koricama, ili bih se udavila u kolačima dok sam bila snimanju u Finima, a odjednom sam dobilla želju da istražujem blogove koji se bave zdravom ishranom i da bookmarkujem najbolje, čuvajte se Martha Stewart se probudila ;)
Ovo je jedno od onih iskustava koje bih rado ponovila (i to ću svakako učiniti). A vama savetujem da pokušate da izazovete sebe i da osetite koliko je dobar osećaj kada pobedite loše navike.
Naravno, to ne znači da ćete odjednom preći na zdraviju stranu sveta, ali svakako ćete se potruditi da se popravite, usporite i načite nešto novo o sebi. Za početak ćete početi da bežite od hrane u kutijama, a to, priznaćete, uopšte nije loše.

14 comments:

  1. Vredi probati.
    http://majast.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. obožavam tvoje postove! još da ima ovdje cold presssok :D

    ReplyDelete
  3. Jelena ono sto me je navelo da ostavim komentar je moje trenutno zdravstveno stanje. Oduvek sam bila mrsava, mislila sam da mogu sta hocu da jedem. Medjutim slucajnom proverom utvrdjen mi je problem sa insulinom. Ovo govorim iz razloga sto svaka nagla promena u ishrani je sok za organizam, pa tako smatram i ovo. Jesu ove bocice sarene slatke, ali mislim da je svaki organizam razlicit i da sa ovim nikako ne treba krenuti bez prethodne konsultacije sa nekim strucnim licem I proverom zdravstvenog stanja. U mom konkretnom slucaju ( odmah da kazem nemam dijabetes vec rizik da ga dobijem) ovakav nacin odmora organizma bi bio los izbor jer konzumacijom sokova naglo skace insulin u krvi. zato bih vas savetovala da proverite da li to zaista prija vasem organizmu, i vasim citateljkama da se ne upustaju olako u ovakve nacine ishrane. Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaš me je komentar podstakao da vise procitam o svemu, i zaista, oni na stranici imaju odjeljak P&O i tamo je sve detaljno objasnjeno, i u gotovo svakom odgovoru kazu da se prije detoxa treba konsultovati sa doktorom :) :)
      http://coldpressok.com/?page_id=29

      Delete
  4. Ideja je stvarno odlicna ali je cena i vise nego nerealna.

    ReplyDelete
  5. Pohvalila bih bih te kao autorku i istakla bih i hrabrost da podeliš sa nama tvoje iskustvo.
    Ono što me oduvek interesovalo je DETOX- čega? Npr. kojih to štetnih materija, kojih toksina iz tela i šta znači "ponovo uspostaviti alkalni balans".
    Spori prelazak u " zdravu stranu sveta", povlači velika pitanja, koja se tiču najbitnijeg- zdravlja i lična iskustva su dobrodošla, ali za upuštanje u ovakvu avanturu presudna je reč lekara i adekvatnih stručnjaka.

    ReplyDelete
  6. "...pa su mi čak u omiljenom restoranu moj sok od cvekle sipali u vinsku čašu radi boljeg ugođaja :)" - najbolja rečenica u postu :D

    ReplyDelete
  7. Bas sam pre neki dan ceprkala po njihovom sajtu, deluje skroz cool. Iz tvog ugla detox deluje manje odbojno, nekako sam ga ranije shvatala kao nepotrebno gladovanje. Ja se jos uvek vadim na godine i grickam sve i svasta, a kafu pijem i oko ponoci, ali je cinjenica da kilaza i godine nisu garant da smes da trpas u sebe sve i svasta. Odlican post!

    ReplyDelete
  8. Sve je to super, ali za deset dana detoxa treba dati jednu prosecnu platu u Srbiji koja recimo da iznosi 250/300e cena je uzasno nerelana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a mozes da kupis i sama voce i povrce i da napunis blender. nije neka nauka... inace mislim da je bolja varijanta zdravija ishrana generalno nego ovakvi nagli prekidi u ishrani. ja sam promenila nacin ishrane iako pola dana provedem na poslu. Ranije sam kuci pila kafu a onda na poslu nesto grickam i kad se vratim tek jedem nesto cesto nezdravo... sad imam pet obroka, ujutru obavezno jedem, na poslu jedem voce, ili nosim ovsene na pauzi kupim mleko +voce. Bitna razlika mi je i da ne pijem kafu na prazan stomak. Rucam kad dodjem sa posla ribu ili piletinu sam salatom zavisi i posle toga jedem jos jedan manji obrok obicno nesto malo cisto da se zasitim obicno neke bademe i onda vecera oko 9 ( nikad ne legnem pre 1 tako da mi je to ok vreme za poslednji obrok). Padne i nesto slatko izmedju ali retko jer mi organizam nema potrebu cesto mi i smeta.

      Delete
  9. Trenutno prolazim kroz drugi ciklus trodnevnog detoxa. Prvi sam uradila mesec dana pre Nove Godine, danas mi je prvi dan drugog ciklusa za koji sam se opredelila nakon efekata koje je prvi ciklus učinio.
    Prezadovoljna sam konceptom i načinom i sokovima. Borbe ima kao i kod svakoga, ali je kada se dopliva kroz more sokova do trećeg dana i završi sa detox-om osećaj nezamenjiv. Organizam i metabolizam su očišćeni od aditiva, emulgatora, šećera, masti, soli, veštačkih zasladjivača...vidno lakši i rasterećeni. Spremam se za koji mesec na petodnevni detox. Ohrabrujem i snažno podržavam sve koji se žele upustiti u ovaj detox. Ovaj detox zaista ima samo i jedino dobre strane.

    ReplyDelete
  10. Jelena, svaka cast! Vec dugo zelim da zapocnem detoksikaciju, jer se godinama hranim uzasno nezdravo. Podstakla si me da ozbiljno uzmem stvar u svoje ruke!

    Divan blog!

    Poseti moj na: insppppp.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Xanax is the most popular of all of these, and it is also the most addictive, requiring either outpatient detox or a medically supervised withdrawal program in order for the user to be able to stop the medication safely.
    Tarek

    ReplyDelete
  12. Your blogs stuff is purely enough for me personally.
    rehab Georgia

    ReplyDelete

Back to Top