Barcelona Guide

Hajde da se razdužim sa putovanjima iz prošle godine, pa da mirne duše nastavim da trošim pasoš.
Poslednje tri stranice valja uložiti pametno.
No, do tada brzo premotavanje na vreo avgust i jednu munjevitu Barselonu.
Ovaj vodič ne uzimajte za ozbiljno, neću vam otkriti ni tajna, ni najbolja, niti must see mesta. Noup.
Predložiću vam jednu zabavnu turu.
Zabava!
Barselona meets devojačko putovanje. Znate već: višak sangrije, manjak mozga.
Ono kad vam treba pošteno da pauzirate. Sezonski let je direktan, a tri dana će vas lako vratiti u vaše najbolje izdanje. I zato - fiesta!

Doručak je moj sveti trenutak i trudim se da u svakom gradu prvo pronađem "doručkasto" mesto. Traže se superukusankremasti kapućino, lagani tost, idealno u kombinaciji sa poširanim jajima i avokadom, naramak glossy štampe i zanimljivi ljudi. Srećom, blizu smeštaja prvog jutra sam locirala La Esquina kafe.
Kafa stiže iz Nikaragve i priprema se u La Marzocco aparatu. Lokal je kratku šetnju udaljen od tri ogromne Zara prodavnice i meni je to nekako dosta.
Malo mi za sriću triba.
I onda naravno pravac plaža!
Jer...zbog toga smo tu?
Iskreno, ovu luckastu sanjarku punu očekivanja je plaža naskroz razočarala. Ali, tako vam je to kad predugo čekate da obiđete svoju bucket list destinaciju, no nema veze, bitno da se ta apsolventska desila ikad (pročitati pod Venecija). Kod Barcelonete imate dva pravca, možete odabrati neki od barova na plaži kao što je La Guingueta, pijuckati Mojito i pažljivo izbegavati tu superšarenu gužvu, ili se opredeliti za sam kraj plaže i maleni deo ispred W hotela. Zapravo, to i nije plaža, već finije uređen deo za sunčanje, ali hej imaju odličnu sangriju i savršenu uslugu, pa ko mari.
U svakom slučaju niste došli u Barselonu na more. I to ponavljajte sebi.
A možda zbog hrane?
Iako je zenit avgusta rezervisan za održavanje (kao idealne) letnje kilaže to nas nije sprečilo da kao sumanute poručujemo Croquetas de Jamon (Haamooon!) i Burratu. Barselona na čoveka ume da deluje kao Bensedin, sve je okej, i sve je lepo i nemoj da se brineš. I hej ostao ti je zalogajčić na tanjiru i hej poruči još!
Zato je El Nacional jedna od početnih stanica, nekadašnja fabrika sad je dom nekoliko restorana podeljenih po ukusima: jedan je specijalizovan za meso, jedan za morske plodove, treći je tapas restoran, a četvrti je više kafe. Dok barovi smešteni između njih nude pivo, vino i ostrige. Poželećete da se ceo dan premeštate iz jednog u drugi.
Nemojte.
Jer, ima joooš toliko toga!
Na prelepom trgu Plaça Reial smešten je multikoncept prostor Ocaña, pomalo bar, pomalo restoran, pomalo klub, pomalo kafe, a najviše je sve! Queer aktivista iz sedamdesetih José Pérez Ocaña je bio inspiracija i otuda naziv.
Sigurno bi bio zadovoljan koliko je ovo mesto zabavno i otkačeno, dovoljno je da bacite jedan pogled na njihov Instagram profil.
Ipak, zalazak sunca u Barseoloni zaslužuje da se smestite u neki od rooftop barova.
Moj predlog je nešto oprobano, nešto dooobro!
Barovi u sklopu hotela iz lanca Mandarin Oriental su uvek nešto posebno, tako da i ovo izdanje nije izuzetak. Hotelski bazen se nalazi na krovu, a posle 18 časova ulaz je dozvoljen i onima koji nisu gosti (ako želite hotel sa bazenom koji ćete koristiti preskočite MO, ovaj bazen jedva da je dubok metar).
Neverovatno preljubazno osoblje. Probrana karta pića. Uz enterijer koji jasno poručuje elegantno i relaksirano. To je jedno od onih mesta koje će vas već sa vrata zagrliti, poruči da je život stvarno lep i da se samo opustite i prepustite (i predate svoju kreditnu karticu, al doobroo nema veze).
U Barseloni se sve ovo diže na novi nivo uz panoramski pogled na Gaudijeve građevine La Sagrada Família i Casa Batlló.
La vida es hermosa!
Baš jeste!
Posebno kad pre putovanja rezervišete sto u Cecconi's restoranu hotela Soho House (moj savet vam je da rezervacije mailom uvrstite u svoju standardun pripremu za putovanje i da uživate u skiciranom rasporedu). Restoran donosi glamur prošlih vremena uz sssekssi atmosferu - smislite šik kombinaciju. Ukusi su italijanski i nećete pogrešiti za šta god da se odlučite.
Ali kod pića imam već preporuku i to veliku kao vrata. Iako nisam neka koktel devojka, njihov Eastern Standard sa džinom je ooooozbiljno dobar! Toliko su sigurni u sebe, da su šerovali step by step video upustvo, ako ga savladate molim vas zovite me! Bićemo prijatelji.
I?
Noć je uvek mlada u Barseloni! Ili bolje reći- zauvek mlada! Možete napr. u restoran Boca Grande, ili ako ste ozbiljno ćaknuti što ne biste isprobali šta Pasha nudi? Malo čekanja u redu (ma koliko eona zapravo to niste radili na visokim štiklama?! Ništa mi ne pričajte). Pa malo bauljanja kroz mračne hodnike kluba u podrumu, ako ništa svi će misliti da imate 23 godine i tako će vam se i obraćati, a to, zapravo, uopšte nije loše. Ali, šalu na stranu, u ovom klubu možete uživo slušati svetske superzvezde, mi smo banule na nastup French Montane. Takoo da... U Barsi prizovite svoje klabing godine i iskustvo.
Ipak, jasno je da više ne briljiram u izlascima, kao kad sam stvarno imala 23. Zato igrajte strateški, okej da može izlazak do zauvek, ali izaberite smeštaj koji će vam ujutru nežno šaputati da mamurluk nije tako strašan, a onda će sa skrivenih zvučnika pustiti tiho George Michaela i pripremiti Malin+Goetz kupku. Dobro de, neće baš sve tako. Ali nisam ni daleko.
Samo kliknite na Destination BCN ;)

4 comments:

  1. Barselona je bila moj omiljeni grad kome sam se svake godine vracala dok me nije osvojio Jerusalim. Predivan post draga Jelena ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno <3
      Moracu i ja do Jerusalima, zvuci sjajno

      Delete

Back to Top