Online Business

Danas opet malo o kancelarijama. Zašto?
Pod A) jer sam ja od onih genijalno organizovanih ljudi kojima je nedelja dan sa ubedljivo najviše obaveza.
Pa pod B) jer posao nekada (a trebalo bi uvek) može biti sjajna zabava. Setimo se samo onog čuvenog: choose a job you love, and you will never have to work a day in your life,  Confucius.
E baš tako.


Te nedelja za kancelarije. U ovom deljenju bavimo se fizičkim prostorima online kompanija. Sigurno ste do sada imali priliku da zavirite u Google, Facebook, Twitter, Flickr (and so on, and so on...) ofise. Boring!
Znamo sve otkačeno, neobično, prilagođeno modernim biznis ljudima... Bla, bla, bla...
Ali, hajde da podignemo ulog. Pričaćemo o online kompanijama koje su specijalizovane za modu i dizajn! Izdvajam sajtove koje već godinama držim bookmarkovane, pomno prateći kako se oni razvijaju i cvetaju.

Počinjemo od omiljenog nam Polyvora. Inovativan koncept slaganja kolaža od svega i svačega što se može naći širom mreže, naišao je na podsmeh muškaraca, a opšte oduševljenje žena. Prevedeno u cifre govorimo o 11 miliona jedinstvenih poseta svakog meseca. Zbirno mesto za sva naša sanjarenja i eksperimentisanja. A kako to izgleda u stvarnom svetu?
Jednako zabavno!
Kancelarija se nalazi u Kaliforniji i broji oko tridesetak zaposlenih. Oni se staraju da sve ide po loju, a ponekad za vreme radnog vremena slože po koji set. Šta kažete? Nije loš posao?
Za momente dokolice i antistres terapiju tu je prostorija sa ping pong stolom. Uz rekete i brzu lopticu smišljaju se nove ideje i prevazilaze svakodnevnih problemi.
A onda jedan pravi stylish hram Net-a-porter ofis! Dizajnirane krpice i modni detalji žive na jednom vrlo lepom mestu u Londonu. Za razliku od lepršave ponude, jarkih boja, upadljivih printova i cvetnih haljina na preklop, kancelarija ovog poznatog e-commerce sajta je bela! B.e.l.a. Prostrana i svetla, obogaćena je samo dizajniranim crnim detaljima. Ipak se ovde raspreda o ozbiljnoj modi i ooozbiljnim ciframa.
A onda još jedan sajt specijalizovan za prodaju modnih stvarčica, ali hiljadu milja udaljen od Net-a-Portera (u bukvalnom i prenesenom značenju) - Etsy!
Sajt koji okuplja sve one vešte sa rukama, koji svoje rukotvorene prodaju online... A njegove prostorije su jednako vesele kao svi ti blesavi radovi koje tamo možete pazariti. Mnogo boja i luckastih detalja stvaraju utisak "kao kod kuće". Retro, šarmantno i naprosto neodoljivo.
A i oni imaju ping pong sto... Ali uz miksetu i velike zvučnike.
Oh la la!
I kao poslednji prostor u ovom online obilasku nudim omiljeni Who What Wear, blog sa video sadržajem koji je prerastao u odličan online magazin. Brz, inoformativan, sveden, elegantan, uz prepoznatljiv logo. Suvlasnice su sjajno pretočile svoje bogato magazinsko iskustvo u online biznis. I sada u svojim rukama imaju profitabilan posao, ali predivnu kancelariju!
Ona oslikava baš sve stilske odredbe koje Hilary i Katherine zagovaraju: dosta bele boje, jednostavan nameštaj i šik sitnice. Ofis odiše jednakom profinjenošću kao i sam sajt.
Priznajem, ovde bih se rado uselila :)

53 comments:

  1. Jao Polyvore! Kad se setim, bas sam ga dosta koristila pre, tamo sam se i sa tobom dopisivala! Sada nesto manje ga koristim , ali kad ga se setim dodem ponovo. Volela bi da radim tamo, ko ne bi! :D

    ReplyDelete
  2. Who What Wear i Net-a-Porter su mi mljac mljac! I ja bih tamo radila :(

    ReplyDelete
  3. Uuuuuuuuu! WWW je savrsen! A post mi je ulepsao dan, moram da priznam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ako, ako :)
      nista lepse od slatke, ususkane nedelje :)

      Delete
  4. Da li moram reći da si me potpuno osvojia ovim postom? Oh, naravno da ne moram :)
    Čim sam videla da ima neke veze sa Polyvore-om, bila sam već na dobrom putu da progutam svako otkucano slovo :)

    Dobro si rekla - podsmeh kod muškaraca. Međutim, žao mi je što nisu uvideli jednu jako dobru stranu Poly koncepta. Možda ne funkcioniše kod svih žena ali recimo, kod mene da.
    Složim ja tamo svašta, nagledam se svega, oduševim, zaljubim, "otplačem" a onda kada zatvorim editor..imam osećaj kao da sam sve to nosila. Moja želja za šopingom se znatno smanji...do nekog novog susreta sa tim virtuelnim garderoberom.
    To je kao kad radnici u Jaffi, ne mogu da smisle Munchmallow :)

    Ogroman :* za ovaj post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha e pa znala sam da cu tebe da bocnem u dusu :)

      Delete
  5. Jao Etsy! E tamo bih ja volela da radim :) Odličan post!

    ReplyDelete
  6. joj ovaj kod WWW je nešto čarobno!savršeno!!!!!

    ReplyDelete
  7. Što ti lepo ovo! Glasam za Etsy:)

    ReplyDelete
  8. JAo kakav post, svaka cast! Poly je moja ljubav vec 4 godine, i ne prolazi nikako! Bas me zacudila informacija da broji svega 30-ak clanova...Da kako mogu biti dio tog svijeta :)

    ReplyDelete
  9. WWW je moj favorit! Net-a-porter je savrsena ali pre pre preozbljan:)

    ReplyDelete
  10. Odlican post :) Bas uredjujem svoj ured :)

    La Kat

    ReplyDelete
  11. Meni se poslednji isto najvise svidja, shik sitnice, detalji :)

    ReplyDelete
  12. uh,WWW kancelaria, savršenstvo,baš prija oku, milina:)

    ReplyDelete
  13. Ah... Znam da je ovde rech o modnih kancevima ali evo dodatka:
    google:
    http://www.dezeen.com/2011/12/28/google-engineering-hq-by-penson/

    skype:
    http://www.dezeen.com/2011/05/13/128291/

    ReplyDelete
  14. Jaooo, blago onima koji rade u ovako divnim prostorima. :) A Polyvore-om sam jedno vreme bila "opsednuta". :)))

    ReplyDelete
  15. obozavam tu Confucius-ovu izreku! Nadam se da cu moci jednog dana u potpunosti i da je ostvarim. I da imam kancelariju kao neku od ovih...Mada cini mi se da modne urednice vode sto se enterijera kancelarija tice. Polyvor ima samo 30-ak zaposlenih? i nekako su mi lepse i inspirativnije one u boji, nego bele. Genijalno mi je sto su ubacili sto za ping pong!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zovi me da igramo ping pong posle u toj tvojoj novoj firmi :)

      Delete
  16. hehe :) a ja mislila da sam jedini fan polyvora, iako mogu lako da padnem u depresiju zbog brdo stvari koje su fantastične a u Srbiji ne mogu da se kupe... super post :)

    follow me on pokondirenatikva.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Daj smutitite neku opaku priču i u Srbiji! :) Ove su nam verodostojni primeri (motivatori) kako može i kako treba! Još je kod nas malo tržište pa stvarno priča može biti zabavna na početku barem... Da se ne ponavljam sada (www & etsy) o obrazloženjima omiljenih... :)
    p.s. Podržavam business attitude, go girl, barem neko da proba da izignoriše ovu zimu!

    ReplyDelete
  18. WOW kako zanimljiv članak! :D svaka čast!!

    xs

    Dino

    ReplyDelete
  19. Ako ikada zapocnem svoj online ili ne online business, kako cu da se bacim na uredjenje kancelarija! #mojazivotnamastarijabr.128 :))

    ReplyDelete
  20. ja ne mogu od ovih kancelarija!! predivne su!

    ReplyDelete
  21. net-a-porter je san,a polyvore ljubav i zaraza koja me ne prolazi,mnoge od ovih cura sam i upoznala tamo i to je još jedna od njegovih vrednosti.Koliko puta mi je samo dragi muž rekao :"e da te bar plaćaju za vreme provedeno na polyvoru".:)))

    ReplyDelete
  22. Savršen post.Dokaz da je porebna samo dobra ideja i kreativnost da bi se napravila ova predivna mesta!WWW je najsavršenija kancelarija koju sam do sada videla.Sjajna inspiracija:)

    ReplyDelete
  23. WWW kancelarija je moja omiljena, prelepa, modno savrsenstvo, bas mi se svidja post.:) Divno je kada radis sa ljudima koji dele tvoje pasije, onda se energija definitivno oseca i izrazava... eh kad bi bilo vise takvih situacija i prilika u Srbiji....
    pozzzzzzz

    Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. bice, bice.. ima da smislimo&napravimo nesto jednako lepo :)

      Delete
  24. Divno! Volim ovakve postove, uživam dok ih čitam i trenutno zamišljam sebe u nekoj od ovih kancelarija ;))

    ReplyDelete
  25. Kako ja volim tvoje postove, savrseno :) Eh da mi je jedna ovakva kancelarija :)

    ReplyDelete
  26. sjajan post a odlucio bih se za nesto izmedju Who What Wear i Etsy kao i za potpuno uzivanje u jednom takvom prostoru :D

    ReplyDelete
  27. odlican blog! :) pratim!

    inwithdnew.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Ajme, odusevljena sam! N znam bi li prije radila u WWW-u, Etsy-ju ili Net-a-porte-u... Pravi gust bi bio raditi takvu vrstu posla i u takvom ambijentu, savrseno! Ne nih se zalila na posao vise nikada! :D

    ReplyDelete
  29. Pa ovo je savrsenstvo! Ne znam bi li prije radila u WWW-u ili Etsy-ju...bio bi to pravi gust, takav posao raditi i u takvim ambijentima. Pa nikad se vise ne bih pozalila na posao :D

    ReplyDelete
  30. Draga, rijetko ti komentiram ali te čitam redovito, još jedan prezanimljiv članak, bravo! :***

    ReplyDelete
  31. awww, ja si bas narucila ogrlicu iz Etsya :) m.

    ReplyDelete
  32. ovo je genijalno! najdraži tvoj post ikad <3

    ReplyDelete
  33. Jaoooj, hocu stoni fudbal, stoni tenis, PS i slicno. Sve u kancelariji :D Da ne moram da idem kuci! xD

    ReplyDelete

Back to Top